Son zamanlarda popüler olan “İyi yaş alma” veya “Sağlıklı yaşlanma” konularında sağlıklı beslenme ve egzersizin önemli olduğu düşünülse de, kaliteli uyku da bu denklemde büyük bir yer tutuyor. Uyku problemleri, ruh sağlığını etkilediği gibi günlük yaşamda birçok hastalığın habercisi olabiliyor. Eskilerin “uyusun da büyüsün” dediği söz artık tekrar hatırlanıyor ve yaşam kalitesi için uyku öneminin farkına varılıyor.
Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Meliha Aydın, yeterli ve kaliteli uyku konusunda “sağlıklı yaşam için vazgeçilmez unsurların başında gelir” yorumunu yapıyor. Uyku sağlığı ve bozuklukları hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Meliha Aydın; “Uyku, bağışıklık sisteminin düzgün çalışabilmesi ve vücudun geri kalanında uyumlu bir fizyolojik ortam sağlanabilmesi için hayati bir ihtiyaçtır. Amerikan Psikiyatri Birliği verilerine göre, toplumda en yaygın uyku bozukluğu olan uykusuzluğun tüm yetişkinlerin üçte birinde görüldüğü bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Yetişkinlerin yüzde 6 ila 10’u ise ‘uykusuzluk’ tanısı alacak derecede şiddetli belirtiler gösterir” diyor.
Tedavi edilmeyen uyku bozukluklarının günlük yaşamı zorlaştırdığını belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Meliha Aydın; “Uyku problemleri, sosyal hayatı etkiler, sabah yorgunluğuna, baş ağrısına, dikkat eksikliğine, unutkanlığa, iş başarısızlığına, kalp sorunlarına, hipertansiyona, sinirliliğe, mide ve bağırsak hastalıklarına, obeziteye, depresyona, cinsel isteksizliğe, kan hastalıklarına ve idrar sorunlarına yol açabilir. Uykusuzluk tedavi edilmediğinde sağlık problemlerine neden olabilir” diyor.
Uyku testi (polisomnografi) için ilk adımı atmamız gerektiğini vurgulayan Dr. Meliha Aydın, bu testin uyku ile ilgili hastalıkların teşhisinde sıklıkla kullanılan bir yöntem olduğunu belirtiyor. Dr. Aydın’a göre, bu test sayesinde hastanın uyku apnesi gibi durumlarının tespit edilmesi ve tedavi sürecinin belirlenmesi mümkün olabiliyor. Uyku apnesi durumunda multidisipliner bir yaklaşımın önemli olduğunu vurgulayan Dr. Aydın, hastaların ve yakınlarının bilinçlendirilmesinin tedavi sürecinde büyük destek sağlayabileceğini belirtiyor.
Psikiyatrist Uzm. Dr. Pelin Taş ise uyku bozukluklarının psikiyatrik hastalıklarla ilişkisine dikkat çekiyor. Uyku sorunlarının ruhsal hastalıklar için hem sonuç hem de sebep olabileceğini belirten Dr. Taş, uyku hijyeninin düzeltilmesinin psikiyatrik hastalıkların tedavisinde önemli bir rol oynadığını söylüyor. Dr. Taş’a göre, düzenli uyku alışkanlıkları, uygun uyku ortamı oluşturulması ve günlük yaşamda uyku için gereken önlemlerin alınması psikiyatrik hastalıkların tedavisinde etkili olabilir.